opdrachtgever
D.A.P. ’t Holland
status

opgeleverd 2014

programma
dierenartspraktijk

420 m2

aannemer
Mans

012 nieuwbouw dierenartspraktijk

De dierenartspraktijk is ontworpen vanuit de gedachte dat het pand en het bijbehorende park ook door de mensen uit de buurt gebruikt moet kunnen worden.

Het resultaat is de praktijk als paviljoen in een ruim opgezet park waarbij wandelaars met hun hond kunnen wandelen door het groen en, als nodig, kunnen schuilen voor de regen onder de luifel van deze royaal opgezette entree. Verder zijn voor alle ramen letterlijk vensterbanken gemaakt waar bezoekers van het park rustig in het zonnetje kunnen genieten van de groene omgeving.

zonering

Het uitgangspunt voor het ontwerp is een duidelijke structurering van functies geweest. Dit heeft tot een clustering van functies geleid. Functies met een gelijkwaardige “behoefte aan privacy” zijn geclusterd. Deze clusters zijn weer vertaald naar zones. Hierbij is getracht om verkeersruimtes zo functioneel mogelijk te maken. En routes zo efficiënt mogelijk.

receptie | wachtruimte

Het ontvangst vindt plaats aan de balie, waarna u kan wachten in de ruim opgezette wachtruimte met een wijds uitzicht, of u kan nog even een wandeling in het park maken met uw hond. U krijgt dan namelijk een sms als u bijna aan de beurt bent. Het wachten zo aangenaam mogelijk maken is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van deze ruimte.

binnentuin

De buitenruimte is in eerste instantie ontworpen om de aangelegen spreekkamers van daglicht te voorzien, maar is tevens het hart van de praktijk dat alle ruimtes visueel met elkaar verbindt. De transparantie die de organisatie wil uitstralen wordt hierin vertaald.

Duurzaam

138 zonnepanelen moeten er voor zorgdragen dat de praktijk zoveel mogelijk zelf zijn energie opwekt en beperkt afhankelijk is van derden. Om te besparen op energieverbruik is gekozen om de praktijk te verwarmen en te koelen d.m.v. lage temperatuur verwarming. De warmte wordt door middel van een warmtepomp uit de aarde gehaald. Hiervoor zijn bronnen geboord in de tuin. Naast een warmtepomp zijn er meerdere oplossingen die bijdragen aan een duurzame praktijk.